Luna plina si cum ne afecteaza somnul

luna plina

Luna plina ne influenteaza foarte mult modul in care ne odihnim. Sigur ca vi s-a intamplat si voua sa nu puteti sa dormiti atunci cand este luna plina, dar v-ati intrebat vreodata de ce?

Studiile arata ca ritmul circadian, ciclul aproximativ de ore al proceselor biochimice si fiziologice este afectat de fazele Lunii. Din aceasta cauza, ADN-ul nostru este de vina pentru somnul prost pe care il avem atunci cand satelitul natural al Pamantului se afla in faza de intensitate maxima pe cer.

De ce nu putem dormi cand este luna plina?

In noptile cu luna plina, organismul nostru este construit in asa fel incat sa fim energici. Tocmai din acest motiv suntem agitati si nu putem sa dormim.

Cercetarile facute de oamenii de stiinta pe aproape pe 21 000 de persoane, au avut ca scop descoperirea lunii in care oamenii dorm cel mai prost. Rezultatele au fost ca luna februarie este luna in care oamenii dorm cu aproximativ 8 minute mai mult decat in luna martie, deci aceasta perioada este cea mai dificila din punct de vedere al somnului.

Un motiv important se pare ca este faptul ca oamenii isi supraincalzesc locuintele din cauza frigului de afara. Oamenii supraincalziti adorm mult mai greu, si se pare ca aceasta problema afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

De asemenea, cercetatorii au efectuat un studiu pentru a observa ce efecte are luna plina asupra somnului oamenilor. Astfel s-a constat faptul ca in noptile cu luna plina, oamenii dorm mai putin cu 25 de minute decat in mod normal. Un alt efect a fost faptul ca oamenii au fost mai sensibili la sunete in timpul noptii cu luna plina, deai camerele nu aveau ferestre pe unde sa intre lumina.

Inca un lucru constat este faptul ca si visele ne sunt influentate in astfel de nopti, fiind mai ciudate si mai tensionate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *