Diamantul, cea mai pretioasa piatra

images (20)Diamantele sunt printre substantele cele mai apreciate de pe Pamant. Stralucirea, eleganta, durabilitatea si misterul lor incomparabil au captivat imaginatia oamenilor de mii de ani. Luand in considerare misticismul fara de sfarsit din spatele acestei pietre regale, nu e de mirare ca diamantele au ajuns sa simbolizeze darul suprem al iubirii si romantismului.

Diamantul nu este doar o alegere coplesitoare pentru potentialele mirese, dar, aceasta bijuterie este, de asemenea, o piatra pretioasa ideala pentru cei nascuti in luna aprilie. Diamantele sunt, totodata, recomandate ca dar pentru cuplurile care sarbatoresc al 10-lea, al 60-lea si al 75-lea an de mariaj.

Cumpararea unei bijuterii cu diamante, cum ar fi un inel de logodna de la Valmand sau un inel de aniversare, poate fi una dintre cele mai scumpe achizitii pe care le vei face vreodata. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa intelegi elementele care stau in spatele calitatii si costului unui diamant, tinand cont de faptul ca valoarea unei astfel de pietre este determinata de cei 4 C, taietura, culoare, claritate si greutate in carate.

Taietura se refera la executarea proiectarii diamantului, la indemanarea cu care a fost taiat, la calitatea stralucirii si la simetria generala a pietrei. In linii mari, taieturile de diamant se clasifica in: ideal, excelent, foarte bine, bine, corect sau slab. Un diamant bine taiat elibereaza stralucirea interioara a pietrei si ii proiecteaza valoarea sa maxima prin stralucire. Un diamant slab taiat permite luminii sa se scurga pe partile laterale sau pe partea de jos a diamantului, nepermitand reflectia, fiind astfel un diamant tern, lipsit de stralucire, putand avea chiar si puncte moarte in interior.

Culoarea se refera la prezenta sau absenta culorii in diamantele albe. Ca o regula, cu cat este mai alba piatra, cu atat este mai valoroasa. Chiar si o nuanta de galben maro ar putea avea un impact negativ asupra valorii diamantului. Cele mai multe diamante sunt clasificate pe scara de culoare GIA, care incepe cu “D” pentru incolor si continua in jos pana la “Z”, culoarea devenind tot mai vizibila pe masura ce inaintezi in aflabet. Pietrele cu gamele de culori D-F sunt considerate cele mai valoroase, deoarece acestea sunt cele mai rare.

Claritatea se refera la prezenta defectelor pe suprafata interna a unui diamant, provocate in timpul formarii sale. Defectele externe se numesc pete, in timp ce defectele interne se numesc incluziuni. Diamantele sunt gradate pentru claritate pe o scala de la “FL” (fara pete sau incluziuni vizibile) la “I” pentru imperfect (incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber), cu numeroase clase si sub-grade intre ele. Cele mai bune diamante sunt, desigur, perfecte, dar aceste pietre sunt extrem de rare si, prin urmare, foarte costisitoare.

Greutatea in carate se refera la dimensiunea diamantului. Carate este masura in greutate pentru diamante. Un carat este aproximativ 200 de miligrame, sau 100 de “puncte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *