Ce inseamna deseurile?

ecoremat2

In ultimii ani mai multe organizatii au incercat sa sublinieze ce inseamna sa traiesti eco si ce inseamna sa nu o faci.

Iata mai jos cateva fapte care duc la distrugerea mediului inconjurator:

Produsele electronice aruncate in gunoi sau in incineratoare pot elibera toxine in aer. Cantitatea mare de plumb care se afla in electronice, provoaca daune in sistemul nervos central si periferic.

20-50 de milioane de tone de deseuri sunt eliminate in intreaga lume in fiecare an. Telefoanele mobile precum si alte electronice contin cantitati mari de metale pretioase, cum ar fi aur sau argint. Doar un procent foarte mic din aceste deseuri este reciclat.

Pentru fiecare 1 milion de telefoane mobile care sunt reciclate, aproximativ 35000 kg de cupru, 750 de kg de argint, 75 de kg de aur, si 35 de kg de paladiu pot fi recuperate .

Reciclarea a 1 milion de laptopuri salveaza energie echivalenta cu energia electrica utilizata de aproximativ 3600 case de noi intr-un an .

Este nevoie de 540 de kg de combustibil fosil, 48 kg de produse chimice si 1,5 tone de apa pentru fabricarea unui computer si a unui monitor.

Elementele electronice care sunt considerate a fi periculoase sunt: televizoarele si monitoarele de calculator care contin tuburi catodice, monitoare desktop LCD, televizoare LCD, televizoare cu plasma, playere DVD portabile cu ecrane LCD .

In Europa se folosesc in prezent 16 mil. de tone de material pe persoana in fiecare an, dintre care 6 tone devin deseuri. Desi gestionarea deseurilor se imbunatateste in UE, economia europeana are o pierdere semnificativa de materie prima: metal, lemn, sticla, hartie si plastic.

Doar in ceea ce priveste deseurile menajere,  fiecare persoana este responsabila de aproximativ jumatate de tona de astfel de deseuri. Doar aproximativ 40% este reciclat, iar in unele tari, 80% merge la depozitele de deseuri.

Abordarea Uniunii Europene de gestionare a deseurilor se bazeaza pe “ierarhia deseurilor” care stabileste urmatoarea ordine de prioritate in elaborarea politicii privind deseurile si gestionarea lor la nivel operational: prevenirea, refolosirea, reciclare deseuri, recuperarea si eliminarea care include depozitare si incinerare fara valorificare energetica

Asadar dupa cum vedeti suntem inconjurati de lucruri care dauneaza grav sanatatii si mediului inconjurator. Cu cat suntem mai atenti la ceea ce achizitionam sa fie mai usor de reciclat, cu atat ne ajutam mai intai pe noi sa fim mai sanatosi, dupa care ajutam ceea ce ne inconjoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *