Tot ce trebuie sa stii despre semanat

Semanatul este principala activitate din agricultura. Este important sa se asigure anumite conditii optime pentru semanat, astfel incat sa se dezvolte cultura. Chiar daca semanarea presupune doar plasarea semintelor in pamant, sunt cativa factori de care trebuie sa se tina cont.

semanat in agricultura

 Factori importanti pentru semanat

  1. Alegerea perioadei potrivite de semanare in functie de specificul culturii
  2. Campaniile insamantarilor: de toamna sau de primavara
  3. Folosirea unor seminte de calitate
  4. Cantitatea de samanta plantata
  5. Adancimea randurilor adaptata dupa dimensiunea semintei si textura solului
  6. Spatiul dintre randuri adaptat dupa nevoile vegetatiei
  7. Pregatirea solului pentru a fi in cele mai bune conditii prin fertilizare
  8. Combaterea daunatorilor, bolilor si a buruienilor

Metode de semanat

  • Semanatul in paturi de seminte: aceasta metoda se foloseste mai ales pentru protejarea semintelor de factorii meteorologici nefavorabili sau daca rasadurile sunt mai vulnerabile. De asemenea, se mai foloseste si pentru a mari sansele de germinare adecvata.
  • Semanatul in cuiburi: aceasta tehnica se foloseste pentre semintele de calibru mare. Se poate pune o samanta in fiecare groapa sau mai multe in aceeasi groapa. Cel mai bine este ca gropile sa fie facute in linie, iar apoi sa fie acoperite cu pamant.
  • Semanatul manual: este indicat pentru suprafetele mici si se poate face presarand seminte pe teren, iar apoi acoperind cu un strat fin de nisip pentru a nu se misca.
  • Semanatul in zig-zag: pentru aceasta metoda trebuie folosita o masina speciala pentru ca gaurile sa aiba suficient spatiu intre ele.
  • Semanatul in randuri: aceasta tehnica prevede realizarea unor santuri cu o adancime mai mare si pastrarea spatiului potrivit intre randuri.

Campania de insamantare de toamna

In aceasta campanie se planteaza dupa ordinea care urmeaza: rapita (august), secara de toamna, orzul de toamna, graul de toamna (septembrie-octombrie).

Campania de insamantare de primavara

  1. Epoca I-a: perioada de la topirea zapezii pana cand temperatura solului ajunge la 6 grade Celsius; cuprinde doua urgente:
  • urgenta I-a: trifoiul, lucerna, sparceta, mazărea, măzărichea, grâul de primăvară, orzul de primăvară, orzoaica de primăvară, ovăzul etc. (cand temperatura solului este intre 1 si 3 grade Celsius).
  • urgenta II-a: inul, cânepa, lintea, sfecla de zahăr, cartoful (cand temperatura solului estre intre 3 si 6 grade Celsius).
  1. Epoca a II-a: porumbul, soia, fasolea (temperatura solului de peste 8 grade C).
  2. Epoca a III-a: orezul, sorgul, bumbacul, bostănoasele, tutunul (temperatura solului atinge 12 grade Celsius).

 

madalina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *