Agricultura organica- o varianta buna pentru culturi?

Agricultura organica sau ecologica a aparut ca raspuns la folosirea in cantitati mari a pesticidelor si fertilizantilor. Agricultura ecologica sustine folosirea metodelor naturale de fertilizarea si combatarea a daunatorilor, protejand astfel eco-sistemul.

Acest tip de agricultura promoveaza protejarea eco-sistemului, biodiversitatii si a activitatilor biologice ale solurilor. Rolul acesteia este de a imbunatati calitatea produselor pentru o alimentatie mai sanatoasa a oamenilor.

Astfel ca in etapele de ingrijire a culturilor si de productie, agricultura organica nu adopta folosirea fertilizantilor, pesticidelor, hormonilor sau alte organisme modificate genetic.

In ceea ce priveste procesarea alimentelor, nu se mai folosesc aditivii alimentari, substantele complementare si cele chimice in scopul obtinerii unor produse bio.agricultura organica

Care sunt beneficiile aduse de agricultura organica?

  • Producerea unor alimente naturale, fara un continut cu substante chimice care ar putea dauna organismului uman;
  • Protejarea eco-sistemului prin interzicerea substantelelor complementare si chimice care pot polua;
  • Imbunatatirea calitatii produselor rezultate din procesul de productie;
  • Protejarea biodiversitatii si mediului animal.

Ce solutii s-au gasit pentru agricultura ecologica?

Pentru evitarea utilizarii pesticidelor, agricultorii au gasit mai multe solutii precum:

  • Rotatia culturilor pentru a evita aparitia bolilor
  • Utilizarea unor soiuri de plante mai reziste
  • Folosirea unor seminte de calitate pentru o cultura mai sanatoasa
  • Adaptarea si plantarea in functie de variabilele mediului
  • Management pentru strangerea datelor despre clima, sol, vreme, etc.
  • Folosirea unor alte plante sau vietuitoare ale mediului pentru combaterea daunatorilor sau bolilor
  • Folosirea biodiversitatii
  • Utilizarea unor produse naturale de protectie.

Agricultura ecologica sau organica (cum este denumita in alta tari) ajuta la dezvoltarea spatiului rural, la protejarea mediului inconjurator si la cresterea activitilor economice.

In Romania, agricultorii care vor sa adopte aceasta varianta trebuie sa treaca printr-un process strict pentru ca mai apoi produselor lor sa poarte eticheta bio. Acestia trebuie sa respecte regulile si legile vizate in legislatia comunitara si nationala. Pe toata perioada procesului de productie, acestia trebuie sa permita vizita unor inspector care vor decide daca au fost respectate regulile si daca produsul va fi catalogat ca ecologic.

madalina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *